Tiimioppimisen taustalla – humanistin näkökulma

Viime vuonna kevään korvilla koottiin kokoon sekalainen opettajatiimi pohtimaan ja suunnittelemaan täysin uudenlaista, aidosti uusien opetussuunnitelmien peräänkuuluttamaa integroivaa pedagogiikkaa lukioon. Jotakin joka vastaisi tämän päivän tarpeisiin paremmin, yhdistäisi toisistaan irrallisia ainesaaria paremmin yhteen ja avaisi koulun portteja maailmalle.

Behold! Syntyi tiimijakso. (Kiittelemme ja annamme krediittiä toisillemme  lopputeksteissä joskus jakson lopuilla.)

Blogiamme lukemalla saat tietää, miten koneet saatiin käyntiin, mitä tiimijakson aikana tehtiin ja kuka tietää kuinka pitkälle metsään rysäytimme.

Ja niin mitäs pelleilyä tällainen on? Onko koulussa sitten jotakin pielessä, kun pitää tällä tavoin kokeilla uudistaa?

Kokonainen tiimissä oppimiselle omistettu jakso saattaakin olla varmasti monen mielestä aika radikaali uudistus ja saattaa kalskahtaa epäilyttävältä piipertelyltä. Pelko pois ja ulos turvallisesta tutusta! Kollegat allekirjoittanevat. Väitän vahvasti, että perinteinen (=vanhanaikainen) leuka-liitu-oppikirja -kolmiyhteys ei toimi, kiinnosta tai motivoi. Eikä ainakaan esimerkiksi pitkässä englannissa edistä monipuolista kielitaitoa siinä määrin, mihin useammalla opiskelijoilla voisi olla edellytykset päätyä. On turhaa resurssien hukkaamista eristää oppiaineet toisistaan omiksi irrallisiksi kursseikseen, joissa touhutaan päällekkäisiä tehtäviä toisiinsa limittyvistä teemoista. Opetusteknologia ja oppimisympäristöt (myös konkreettiset fyysiset) muuttuvat. Maailma koulun ympärillä muuttuu. Muutos aiheuttaa aina vastustusta, mutta on myös hyväksyttävä, ettei entiseen ole paluuta.

Tiimijakson aikana integroidaan, kaadetaan turhat ainerajat ja toimitaan. Katsotaan omiin vahvuuksiinsa, toisiinsa, maailmaan. Yritetään löytää oppimisen ja auttamisen flow, ilo oppia.

Tavoitteena tietenkin on, että kokeilu ei jäisi tähän, vaan tiimijaksoja tulisi lisää ja useammissa aineissa.

Brum brum! Pian olemme irti!

Jenni Kiiskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s